Наоколо

Плаж Болата – на 2 км от нос Калиакра.

Болата е част от резерват Калиакра. Намира се в северната част на Българското черноморие край село Българево в близост до бивша военна станция. Местността представлява влажна зона с голямо значение за няколко редки растителни и животински вида. Плажът е с естествен произход и е уникален за региона на Калиакра. Може да видите малка река, която се влива в блато обрасло с обширен масив от тръстика. Червеният цвят по варовиковите скали е от железните окиси в глината, която запълва пукнатините.

плаж Болата край Калиакра

 

Българевски манастир Св. Екатерина на 6 км от нос Калиакра.

Изграждането на манастира започва през 2006 година от родителите на игумена Методий. В следващите години, благодарение на труда на монаха и добродетелите християни помагащи със средства, светата обител е превърната в приятно и уютно място за посещение и постоянно се обновява и разраства.

манастир около калиакра

Тауклиман (природен резерват) – на 6.5 км от Калиакра.

Наричан още „Птичият залив“ това е природен резерват, които е изключително красиви със своите малки плажове, терасни склонове, изобилие от топла минерална вода и множество островчета. Дължината му е около 4км. Високите скални венци се белеят на фона на буйната растителност по терасите. Между отворите на терасите може да видите отвори на пещери, някой от които на самият бряг. Може да посетите: Голямата маара, Темната дупка и Арагонитовата пещера, като всяка от тях носи своята уникална красота.

нос Калиакра

Резерват Яйлата – 9км от Калиакра.

Яйлата е национален археологически резерват в област Добрич. 2км южно от Камен бряг, 18 км от Каварна и представляващ тераса с площ 300 декара отделена от морето чрез скални масиви с височина до 60 метра. Добре е да се изясни, че условията около Яйлата не са подходящи за пристанище, вероятно и никога не е имало такова. Най-интересната гледка е „пещерният град“ изграден от 101 „жилища“ – естествени пещери, дооформени от човешка ръка, датиращи от 5 хилядолетие преди новата ера.

яйлата край калиакра

Тюленово – 17 км от Калиакра.

През средата на 19 век в цяла Добруджа, включително това село биват заселени от българи от вътрешността на България: Котел и Смядово са най-често срещани. През 1942 година в подводните пещери на бреговете край Тюленово е имало тюлени, но поради ред причини, те вече са изчезнали. През 1951 тук е открито първото, българско, нефтено находище.

Тюленово Калиакра

Къмпинг Свети Георги – 18 км от Калиакра.
‘Св. Георги’ е ваканционен тип комплекс с големи зелени площи, разположен върху 50 000 м/2 на самият бряг на морето. До него може да стигнете за 10 минути с автомобил от Каварна и Балчик. Може да се възползвате от хотелските стаи или да изберете къмпинг за каравани или палатки. Гостите могат да се възползват от ресторант с тераса с морски изглед, плажен бар, а за спокойствието им гарантира 24 часова охрана. Тузлата е само на 5 км, която е известна с лечебната си кал и страхотни условия за рехабилитация.

Къмпинг край Калиакра